Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

EatingAnimals

 «Μετά τρία σχεδόν χρόνια έρευνας για την κτηνοτροφία, νιώθω πια την αποφασιστικότητά μου να αυξάνεται. Έχω γίνει ορκισμένος χορτοφάγος ...Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τη βιομηχανική κτηνοτροφία και ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να το πετύχω είναι η αποχή από το κρέας. ...» 
Ο συγγραφέας του βιβλίου 'Τρώγοντας Ζώα', δεν ξεκίνησε τη συγγραφή του βιβλίου από αγάπη για τα ζώα, αλλά από αγάπη για το γιο του. Αυτό από μόνο του προσδίδει- θεωρώ- μια αντικειμενικότητα στο έργο. Δεν το έχω διαβάσει γιατί νομίζω ότι δεν θα το αντέξω και όχι γιατί εθελοτυφλώ, έτσι και αλλιώς δεν είμαι κρεατοφάγος. Άνοιξα τυχαία το βιβλίο σε κάποια σελίδα και ακόμα έχω την εικόνα στα μάτια μου. 
Της Λέλας Διβάνη 
'...Ο Τζόναθαν Φόερ ανησυχεί και γράφει τόσο καλά που σε κάνει κι εσένα να ανησυχήσεις. Το παιδί θαύμα βλέπετε έχει αποκτήσει πια παιδί ό ίδιος και αγωνιά για το μέλλον της τροφής του. Στόχος του ήταν να αποκαλύψει τις μεθόδους παραγωγής του κρέατος που καταναλώνουμε αλλά αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά είναι ο γνήσια λογοτεχνικός τρόπος της αφήγησης. Σου είναι δύσκολο να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου όχι μόνο γιατί ανακαλύπτεις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες (όπως λ.χ. ότι για κάθε κιλό γαρίδας που πιάνεται στις θάλασσες της Ινδονησίας για το σούσι σας άλλα 24 κιλά θαλάσσιων ζώων σκοτώθηκαν και πετάχτηκαν στον ωκεανό. Αφήνω την περιγραφή των απερίγραπτων βασανιστηρίων που περνάει μια γουρούνα για να πολλαπλασιαστεί μέσα στις βιομηχανικές μονάδες. Κυριολεκτικά δεν με άφησε να κοιμηθώ...). 
Οι συζητήσεις όπως αντιλαμβάνεστε ήδη άναψαν. Γνωστές φίρμες του Χόλυγουντ - όπως η Νάταλι Πόρτμαν -δηλώνουν ότι έγιναν φανατικοί χορτοφάγοι χάρη στο σοκ του βιβλίου. Και καθόλου τυχαία το βιβλίο σκαρφάλωσε στις λίστες των best sellers φυσικά. 
Μακάρι να το διαβάσουν όσα παιδιά απέκτησαν παιδιά και αγωνιούν αναλογιζόμενοι πόσο δηλητήριο περιέχει κάθε μπουκιά που το ταΐζουν ή πόσα ζώα χρειάστηκε να βασανιστούν ή να εξολοθρευτούν για να πλουτίσει το ανθρώπινο... 
Υ.Γ. Χτες εγώ το καρνίβορο έφαγα σπανακόρυζο... (και μετά μου λες πως η λογοτεχνία δεν επιδρά στις ζωές των ανθρώπων...) '

«Οι καθημερινές φρικαλεότητες της βιομηχανικής κτηνοτροφίας ανακαλούνται εδώ τόσο ζωντανά και τα επιχειρήματα εναντίον εκείνων που ενορχηστρώνουν το συγκεκριμένο σύστημα παρουσιάζονται τόσο πειστικά, που οποιοσδήποτε, έχοντας διαβάσει το βιβλίο του Φόερ, εξακολουθήσει να καταναλώνει τα προϊόντα της βιομηχανίας ή δεν έχει καρδιά ή δεν καταλαβαίνει από λογική ή και τα δύο». 
J. M. Coetzee, συγγραφέας του βιβλίου The Lives of Animals 

«Εφ' όσον συνεχίζει να είναι το άτομο, άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζωντανών όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία ή ειρήνη. Για όσο κατασφάζουν οι άνθρωποι τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο της δολοφονίας και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη.» 
 ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ


AddThis Social Bookmark Button

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Glycine max (Σόγια)


Το θέμα της συγκεκριμένης ανάρτησης είναι λίγο διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες.

Η σόγια Glycine max (Γλυκίνη η μαξ) είναι ένα είδος ψυχανθών, ιθαγενές της Ανατολικής Ασίας. Είναι μονοετές φυτό και αναφέρεται και ως ανώτατο φασόλι. Χωρίς λιπαρά το σογιάλευρο είναι μια πρωτογενής, χαμηλού κόστους, πηγή πρωτεΐνης. Παραδοσιακές χρήσεις της σόγιας περιλαμβάνουν το γάλα σόγιας και από αυτό παρασκευάζεται το Tofu. Η σόγια μπορεί να παράγει τουλάχιστον διπλάσια πρωτεΐνη ανά στρέμμα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη καλλιέργεια φυτών ή δημητριακών. Από τη σόγια παρασκευάζονται σήμερα πάνω από 120 διαφορετικά καταναλώσιμα από τον άνθρωπο προϊόντα μεταξύ των οποίων υποκατάστατα κρέατος, τυριών, γάλακτος, κακάο, βουτύρου κλπ. Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1

Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη σόγιας σε καθημερινή βάση: μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη), οστεοπόρωσης, πιθανώς προεμμηνοπαυσιακών όσο και των μετεμμηνοπαυσιακών προβλημάτων, και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επιπλέον αποτελεί πηγή μαγνησίου, σιδήρου, ψευδάργυρου και σεληνίου. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) συνιστά τη λήψη 25 γραμμαρίων της πρωτεΐνης σόγιας σε καθημερινή βάση. 

Μορφές της σόγιας αποτελούν: το γάλα και το γιαούρτι σόγιας, το τόφου (μοιάζει με μαλακό τυρί), σογιέλαιο, πρωτεΐνη σόγιας, σάλτσα σόγιας, μίζο (φασόλια σόγιας, ρύζι και αλάτι)


AddThis Social Bookmark Button

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Tricks 'n' Tips με Aloe


Πρακτικές λύσεις με Aloe: 
- έγκαυμα (μικρής έκτασης): τζελ ή χυμό αλόης (έτοιμο ή από το φύλλο του φυτού εφόσον έχουμε στη γλάστρα μας) πάνω στη καμένη περιοχή μέχρι να φύγει το κάψιμο
- μικρά κοψίματα και εκδορές (ουλές και σημάδια, μελανιές): τζελ ή χυμό αλόης μέχρι να υποχωρήσουν
- έκζεμα: εκτός από την εξωτερική χρήση της αλόης καλό θα ήταν να γίνεται και εσωτερική (1-2 κουταλάκια καθημερινά σε χυμό φρούτων)  - μύκητες: τζελ αλόης στην περιοχή και τύλιγμα με επίδεσμο μέχρι να υποχωρήσουν
- πόνοι στις αρθρώσεις: επαλείψεις και εσωτερική λήψη αλόης (2-3 φορές την ημέρα, 1-2 κουταλάκια σε χυμό φρούτων/ όχι πάνω από 2 μήνες)
 - τριχόπτωση: τζελ αλόης στο τριχωτό της κεφαλής για λίγα λεπτά (2-3 φορές την ημέρα για τρεις μήνες)



AddThis Social Bookmark Button

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Aloe Vera


Η Αλόη η γνησία (Aloe vera), επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη, είναι ένα είδος εύχυμου φυτού που κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική, τις Κανάριους Νήσους και το Πράσινο Ακρωτήρι. Μεγαλώνει σε άνυδρα κλίματα και συναντάται ευρέως στην Αφρική και άλλες άνυδρες περιοχές. Το είδος είναι γνωστό για τη χρήση του σε εναλλακτικές θεραπείες με χρήση φυτών. Σήμερα, η αλόη η γνησία χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά από τον άνθρωπο. Το ζελέ που βρίσκεται στα φύλλα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση σε μικρής σπουδαιότητας εγκαύματα, πληγές, και
διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η δερματοφύτωση. Ο χυμός χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστεί ποικιλία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Οι ευεργετικές ιδιότητες από τη χρήση του ζελέ είναι σχεδόν άμεσες και, επίσης, προσθέτουν ένα επιπλέον στρώμα πάνω στις πληγές που λέγεται ότι μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης. Πηγή http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CF%8C%CE%B7_%CE%B7_%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1 


Η Aloe Vera μοιάζει με κάκτο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αλόης, δεν είναι όμως όλες θεραπευτικές. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι γνωστή χιλιάδες χρόνια για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και ενώσεις, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και βιταμίνες, και ο συνδυασμός όλων αυτών παράγει ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα. Πάρα πολλά φάρμακα περιέχουν φυσική aloe vera. Κατά βάση χρησιμοποιείται σε εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη, καθώς αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και η επούλωση γίνεται γρήγορα. Ο συνδυασμός όλων των στοιχείων της Aloe Vera ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα- και κατά των καρκινογενέσεων-, την καρδιακή και την πεπτική λειτουργία, τη λειτουργία του νευρικού και μυικού συστήματος, τη μνήμη, τη γονιμότητα, τη στοματική υγιεινή, βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής, των δερματικών αλλεργιών, των μυκητιάσεων, των κολικών, της παχυσαρκίας, της τριχόπτωσης, κλπ. Επίσης έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό πολλών καλλυντικών, για την περιποίηση του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών. 
Χρειάζεται ωστόσο προσοχή γιατί η υπερβολική χρήση μπορεί να έχει παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις: 
- Η εσωτερική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια 
- Οι επαλείψεις δεν πρέπει να γίνονται σε εκτεταμένη ανοιχτή πληγή 
- Ταυτόχρονη χρήση με υδροκορτιζόνη, διουρητικά, αντιπηκτικά και με φάρμακα για το διαβήτη (μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης) μπορεί να έχει αλληλεπιδράσεις 
- Οι αλλεργικοί στο κρεμμύδι, στο σκόρδο και σε άλλα φυτά της οικογένειας,  με ειλεό, οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή της 
- Μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων του καλίου στο αίμα (έχει καθαρτική δράση) και να προκαλέσει αρρυθμίες 
Για την επιλογή προϊόντων με aloe vera πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής: 
- να έχει υποστεί ψυχρή και όχι θερμή επεξεργασία 
- να έχει χρησιμοποιηθεί όλο το φύλλο και όχι μόνο το εσωτερικό 
- να βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα συστατικά 
- να έχει την εγκριτική σφραγίδα του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Αλόης (I.A.S.C.)
- να αγοράζεται από βιολογικά καταστήματα
Βάλτε την Aloe Vera σπίτι σας: χρειάζεται φως, αέρα και λίγο νερό. Με εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω των 13 C, να τοποθετείται σε κλειστό χώρο. Η μέγιστη θεραπευτική της δράση είναι στον τρίτο - τέταρτο χρόνο. 


AddThis Social Bookmark Button

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Chemicals


Είναι γνωστό πλέον ότι τα περισσότερα από τα χημικά συστατικά που υπάρχουν στα καλλυντικά  και όχι μόνο, είναι χημικές τοξικές ουσίες και πολλές από αυτές αρκετά επικίνδυνες: 
- Parabens (Methyl, Propyl, Butyl, Ethyl): εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικροβίων και κατ' επέκταση αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις. Έχουν βρεθεί στους όγκους του καρκίνου του μαστού 
- Aceton: κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος 
- Πετρελοειδή ή Ορυκτέλαια Petrolatum (παραφίνη), Mineral oil, Liquidum paraffinum, Paraffin oil, Paraffin wax, Petrolatum, PEG: μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, φωτοευαισθησία, πρόωρη γήρανση του δέρματος, καρδιολογικές, αλλεργικές διαταραχές και διαταραχές στο αμυντικό σύστημα. Η παραφίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και σε συνδυασμό με τον ήλιο καταστρέφει το φυσικό μηχανισμό ενυδάτωσης του οργανισμού 
- Propylene Glycol: συνθετική πετροχημική μίξη (κανονικά φυτική γλυκερίνη αναμιγμένη με οινόπνευμα (φυσικά παράγωγα) για τη διατήρηση της υγρασίας. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές και τοξικές αντιδράσεις 
- Formaldehyde: μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και είναι ύποπτη για πρόκληση καρκίνου 
- Συνθετικά χρώματα (FD&C ή D&C): κάνουν το προϊόν πιο ελκυστικό, προκαλούν καρκίνο 
- EDTA Ethylenedinitrilo: αντιοξειδωτικό. Είναι τοξικό και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις 
- Συνθετικά αρώματα Fragrance/Parfum: δεν είναι γνωστά τα χημικά συστατικά που περιέχουν γιατί αναγράφεται μόνο η λέξη άρωμα. Θεωρούνται ύποπτα για το σπέρμα και τους νεφρούς και μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδες, πονοκεφάλους, ερεθισμούς, βήχα, εμετούς 
- Benzyl Acetate: τοξικό, προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα και είναι ύποπτο για πρόκληση καρκίνου (πάγκρεας) 
- Benzyl Alcohol: πετροχημικό συστατικό που προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, εμετό, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, κλπ (σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής και θάνατο) 
- Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea (Germal II, το Germal 115): τοξικά, προκαλούν δερματίτιδα 
- Sodium Lauryl Sulfate: χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αφρού και προκαλεί αλλεργίες, ερεθισμούς στα μάτια, το δέρμα, πιτυρίδα και τριχόπτωση 
- Triethanolamine (ΤΕΑ) ή MEA ή DEA: τοξικοί ρυθμιστές του pH, συσσωρεύονται στον οργανισμό και προκαλούν αλλεργίες, ερεθισμούς στα μάτια και ξηρότητα 
- PVP/VA Copolymer: τοξικό παράγωγο πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πνεύμονες 
- Stearalkonium Chloride: πολύ τοξικό που προκαλεί πολλές αλλεργίες 
- Silicone, Dimethicone, Cyclomethicone: προκαλούν ερεθισμούς και συσσωρεύονται στο συκώτι και τους λεμφαδένες 
- Alkylphenol Ethoxylates, Benzophenone-3 (Bp-3),Butyl Benzyl Phthalate, Butylated Hydroxyanisole (BHA),Butyl-methoxydibenzoylmethane (B-MDM),Dibutyl Phthalate,Diethyl Phthalate, Homosalate (HMS),Methyl-benzylidene Camphor (4-MBC), Nitro Musks,Octyl-dimethyl-PABA, Octyl-methoxycinnamate, Parabens, Polycyclic Musks,Resorcinol: προκαλούν διαταραχές στις ορμόνες 

Ένα καλό site για έλεγχο των διάφορων συστατικών είναι το ιταλικό http://www.biodizionario.it. Βάλτε το όνομα ή τα αρχικά του συστατικού στο πεδίο αναζήτησης και αν το συστατικό έχει: 
-δυο πράσινα μπαλάκια: αθώο και ευεργετικό 
-ένα πράσινο μπαλάκι: αποδεκτό 
-κίτρινο μπαλάκι: μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους αλλά μπορεί να παραβλεφθεί ειδικά όταν είναι ένα από τα τελευταία συστατικά του προϊόντος (μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε αλλεργικούς) 
-ένα κόκκινο μπαλάκι: μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εκτός και αν είναι το μόνο ανάμεσα στα συστατικά ή σε πολύ μικρή ποσότητα (από τα τελευταία στη σειρά των συστατικών) 
-δυο κόκκινα μπαλάκια: επικίνδυνο

AddThis Social Bookmark Button

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More