Μεταφράστε το Blog

Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Super Foods: Chia Seeds
Το φυτό Chia ανήκει στην οικογένεια της μέντας και απαντάται στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Οι σπόροι Chia - σημαίνει δύναμη- είναι πλούσιοι σε Ω λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο (απορροφήσιμο), κάλιο και αποτελούσαν μέρος της βασικής διατροφής των Αζτέκων (και του στρατού τους) και των Μάγια. 

Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως είναι ή αλεσμένοι, ψητοί, ωμοί, σε νερό, σε σαλάτες, χυμούς, ροφήματα, σάλτσες. Όταν αναμιγνύονται με νερό δημιουργούν ένα ζελέ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό πχ ως βάση για την πήξη των σαλτσών ή/και να αντικαταστήσουν/ συνδυαστούν με λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη και αυγά (καθώς διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά)


Κάποια από τα οφέλη που προσφέρει είναι τα εξής:
- Αυξάνουν την αντοχή, διατηρούν το σώμα ενυδατωμένο και σε ισορροπία τους ηλεκτρολύτες (οι υδατάνθρακες των σπόρων διασπώνται σιγά- σιγά διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας, ενώ έχουν την ικανότητα να απορροφούν 9-12 φορές το βάρος τους σε νερό)
- Ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μειώνει την επιθυμία για ζάχαρη
- Βελτιώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν τις φλεγμονές λόγω των υψηλών επιπέδων των απαραίτητων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, αμινοξέων, αντιοξειδωτικών, μετάλλων, κλπ μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αρθρίτιδα και κάποιους τύπους καρκίνου
- Βοηθούν στην απώλεια βάρους καθώς οι φυτικές ίνες απορροφούν νερό και σχηματίζουν  ένα τύπο ζελέ δημιουργώντας την αίσθηση της πληρότητας και επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης διατηρώντας το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα

Επιπλέον το φυτό δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα λόγω των υψηλών λιπαρών που διαθέτει και αποτελούν προστασία από τα ζιζάνια. 

Παρασκευή ζελέ:
Βάζουμε σε ένα ποτήρι 9 μέρη νερού και 1 μέρος σπόρων αναλογικά και ανακατεύουμε. Περιμένουμε 2-3' και ανακατεύουμε ξανά. Περιμένουμε άλλα 25', ανακατεύουμε και είναι έτοιμο για χρήση (μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 15 ημέρες). Προστίθεται λίγο- λίγο σε κάθε τροφή. Μπορεί να προστεθεί σε χυμούς και ροφήματα αφού το ανακατέψουμε 1-2' και το αφήσουμε μόνο για 5' πριν το προσθέσουμε.

AddThis Social Bookmark Button