Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

EatingAnimals

 «Μετά τρία σχεδόν χρόνια έρευνας για την κτηνοτροφία, νιώθω πια την αποφασιστικότητά μου να αυξάνεται. Έχω γίνει ορκισμένος χορτοφάγος ...Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τη βιομηχανική κτηνοτροφία και ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να το πετύχω είναι η αποχή από το κρέας. ...» 
Ο συγγραφέας του βιβλίου 'Τρώγοντας Ζώα', δεν ξεκίνησε τη συγγραφή του βιβλίου από αγάπη για τα ζώα, αλλά από αγάπη για το γιο του. Αυτό από μόνο του προσδίδει- θεωρώ- μια αντικειμενικότητα στο έργο. Δεν το έχω διαβάσει γιατί νομίζω ότι δεν θα το αντέξω και όχι γιατί εθελοτυφλώ, έτσι και αλλιώς δεν είμαι κρεατοφάγος. Άνοιξα τυχαία το βιβλίο σε κάποια σελίδα και ακόμα έχω την εικόνα στα μάτια μου. 
Της Λέλας Διβάνη 
'...Ο Τζόναθαν Φόερ ανησυχεί και γράφει τόσο καλά που σε κάνει κι εσένα να ανησυχήσεις. Το παιδί θαύμα βλέπετε έχει αποκτήσει πια παιδί ό ίδιος και αγωνιά για το μέλλον της τροφής του. Στόχος του ήταν να αποκαλύψει τις μεθόδους παραγωγής του κρέατος που καταναλώνουμε αλλά αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά είναι ο γνήσια λογοτεχνικός τρόπος της αφήγησης. Σου είναι δύσκολο να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου όχι μόνο γιατί ανακαλύπτεις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες (όπως λ.χ. ότι για κάθε κιλό γαρίδας που πιάνεται στις θάλασσες της Ινδονησίας για το σούσι σας άλλα 24 κιλά θαλάσσιων ζώων σκοτώθηκαν και πετάχτηκαν στον ωκεανό. Αφήνω την περιγραφή των απερίγραπτων βασανιστηρίων που περνάει μια γουρούνα για να πολλαπλασιαστεί μέσα στις βιομηχανικές μονάδες. Κυριολεκτικά δεν με άφησε να κοιμηθώ...). 
Οι συζητήσεις όπως αντιλαμβάνεστε ήδη άναψαν. Γνωστές φίρμες του Χόλυγουντ - όπως η Νάταλι Πόρτμαν -δηλώνουν ότι έγιναν φανατικοί χορτοφάγοι χάρη στο σοκ του βιβλίου. Και καθόλου τυχαία το βιβλίο σκαρφάλωσε στις λίστες των best sellers φυσικά. 
Μακάρι να το διαβάσουν όσα παιδιά απέκτησαν παιδιά και αγωνιούν αναλογιζόμενοι πόσο δηλητήριο περιέχει κάθε μπουκιά που το ταΐζουν ή πόσα ζώα χρειάστηκε να βασανιστούν ή να εξολοθρευτούν για να πλουτίσει το ανθρώπινο... 
Υ.Γ. Χτες εγώ το καρνίβορο έφαγα σπανακόρυζο... (και μετά μου λες πως η λογοτεχνία δεν επιδρά στις ζωές των ανθρώπων...) '

«Οι καθημερινές φρικαλεότητες της βιομηχανικής κτηνοτροφίας ανακαλούνται εδώ τόσο ζωντανά και τα επιχειρήματα εναντίον εκείνων που ενορχηστρώνουν το συγκεκριμένο σύστημα παρουσιάζονται τόσο πειστικά, που οποιοσδήποτε, έχοντας διαβάσει το βιβλίο του Φόερ, εξακολουθήσει να καταναλώνει τα προϊόντα της βιομηχανίας ή δεν έχει καρδιά ή δεν καταλαβαίνει από λογική ή και τα δύο». 
J. M. Coetzee, συγγραφέας του βιβλίου The Lives of Animals 

«Εφ' όσον συνεχίζει να είναι το άτομο, άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζωντανών όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία ή ειρήνη. Για όσο κατασφάζουν οι άνθρωποι τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο της δολοφονίας και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη.» 
 ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ


AddThis Social Bookmark Button

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More